Del 3: Vikten av att skriva ett personligt brev

När du skrivit färdigt ditt CV är det dags att ge dig på det personliga brevet. Vad är då ett personligt brev och hur ska man skriva ett sådant? Det är den frågan jag tänkte besvara idag och ge dig mina tankar och tips kring hur och varför du ska skriva ett personligt brev.
skriva_personligt_brev

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är en kort men ingående beskrivning av varför du, och ingen annan, är den person som ska få jobbet som du söker. Detta ska du beskriva på ett intressant och informativt sätt på högst en halv A4. Ditt personliga brev får inte bli för långt för då orkar man inte läsa det. Men å andra sidan får det inte bli för långt heller för då får du ingen tyngd i det. Det personliga brevet bör innehålla en kort och snabb presentation av dig själv, en förklaring varför du pluggat och jobbat med vad du gjort och en sammanfattning som knyter ihop säcken så att man förstår varför du är den bästa kandidaten och matchen för jobbet som du söker.

Varför är ett personligt brev så viktigt

Många som jag pratat säger att det personliga brevet inte är så viktigt eftersom man har ett välskrivet CV. Detta är inte alls sant. Det personliga brevet är en viktig del av ditt jobbsökande och ett komplement till ditt CV. Du ska se det personliga brevet som ett mellanting mellan ett CV och en personlig intervju. Med ditt personliga brev får du möjligheten att påbörja din intervju redan i ansökningssteget och på så sätt få arbetsgivaren att bli nyfiken på vem du är. Detta gör att dina chanser för att bli kallad till intervju ökar markant och när du kommer till intervjun så kan du slappna av då arbetsgivaren redan har fått ett bra första intryck av dig. Du kan alltså med ett välskrivet personligt brev skapa ett försprång framför alla andra som söker jobbet.
varfor_ar_ett_peronsligt_brev_viktigt

Hur ska jag tänka när jag skriver mitt personliga brev?

Det viktigaste att tänka på när du skriver ditt personliga brev är att vara ärlig och att du får till en röd tråd i ditt personliga brev. Försök att sätta dig in i arbetsgivarens situation och fundera på vad det skulle vara som du letar efter om du skulle anställa någon för jobbet du söker. På så sätt blir det enklare att skriva ditt personliga brev och du riskerar inte att fylla det med massa onödigt prat. För att kunna göra detta är det viktigt att du läser jobbannonsen ordentligt. I jobbannonsen kan du hitta viktiga nyckelfaktorer kring vad arbetsgivaren är ute efter. Då kan du utforma ditt personliga brev så att det svarar på just de faktorerna.

Vad gör jag när jag skrivit mitt CV och personliga brev och sökt jobbet?

Efter att du sökt jobbet kan du vänta någon eller några dagar och därefter ringer du upp arbetsgivaren. På detta sätt kan du försäkra dig om att arbetsgivaren hittar ditt CV och personliga brev och faktiskt läser det. Exakt hur du gör detta och vad du ska tänka på när du ringer ett uppföljningssamtal kommer jag berätta mer om i nästa del i min CV skola.
Jag hoppas att du fått hjälp av texten och att det blivit lite tydligare vad ett personligt brev är och hur du ska tänka när du skriver det. Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet med dina funderingar eller frågor som du kan ha. Om det finns något annat ämne kring CV skrivande som du gärna vill att jag tar upp får du gärna skriva det också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *