Att söka jobb med ett anpassat CV

Innan jag fick mitt senaste jobb så hade jag aldrig skrivit CV förut. Därför behövde jag lägga ner mycket energi på att göra research kring hur man skriver ett CV på ett så effektivt sätt som möjligt för att bli kallad på så många intervjuer som möjligt.
När jag var klar med mitt CV så blev jag kallad på 5 intervjuer inom en vecka från det att jag sökte mitt första jobb. Efter intervjuerna tog det bara ytterligare en vecka innan jag skrev jobbkontraktet och fick mitt första jobb. Under de kommande veckorna blev jag kallad till ytterligare 6 intervjuer för jobb som jag sök fram tills det att jag fick jobbet.

Jag skulle se mitt jobbsökande som ett lyckat projekt och vill därför dela med mig av hur jag gjorde.

Struktur på ditt CV

cv-struktur
Strukturen i ditt CV är viktig. Anledningen till att strukturen är så viktig är för att arbetsgivaren, som kommer läsa ditt CV, snabbt måste få en bra överblick av informationen i ditt CV. Det måste vara lätt att hitta de olika segmenten i ditt CV (jobb, utbildning, kompetenser och sammanfattning). Dessutom måste texten som du skrivit i ditt CV vara väl strukturerad och fylld med nyckelord som enkelt går att hitta och komma ihåg.

Ditt CV måste vara snyggt

Eftersom ditt CV, och ditt personliga brev, är det enda som du har att jobba med för att göra ett intryck så måste det se bra ut. Dessutom måste det sticka ut från alla andra CV:n som arbetsgivaren får från hungriga jobbsökare. För att du ska få en bild av varför det är så viktigt att ditt CV sticker ut ska jag måla upp ett exempel åt dig.
Tänk dig att det står en ny Ferrari parkerad bland 50 st vanliga Volvo-bilar. Vilken bil skulle du lägga märket till och gå och kolla på först. I 99% av fallen så är det Ferrarin som du går till först.
Det är såhär det fungerar med ditt CV också. Alla andra kommer skicka in ett vanligt A4 papper med text uppradad. Du kommer skicka in ett CV med en snygg design.

Röd tråd i ditt CV

cv-rod-trad
Det måste finnas en röd tråd i ditt CV. Den behöver inte vara jättetydlig men den behöver finnas där. Denna röda tråd ska leda arbetsgivaren genom ditt CV och visa på varför du är så bra anpassad för jobbet. Du lyfter helt enkelt fram utvalda uppgifter och erfarenheter från dina tidigare jobb, utbildningar eller hobbies som matchar det som det nya jobbet kräver. Har du jobbat som säljare tidigare och söker jobb som ekonomiassistent så finns det många kontaktpunkter som du kan lyfta fram. Som säljare är det viktigt med struktur för att kunna hålla olika offerter och kunder i luften samtidigt. Struktur är även den viktigaste faktorn för en ekonomiassistent. Så genom att påvisa att du lärt ditt struktur på ditt Säljjobb så vet arbetsgivaren att du redan har mycket av den kunskapen som de letar efter för ekonomijobbet.

Detta är del 1 i min följetång gällande att skriva ett bra CV som ger jobb. I nästa inlägg kommer vi fortsätta med nästa steg i hur du får ett perfekt CV.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *