Del 2 i CV skolan

I mitt förra inlägg kunde du läsa lite om de övergripande grunderna i hur man skriver ett CV och vad man ska tänka på. Nu fortsätter vi CV skolan med mer information om hur du får ett perfekt CV.

Anpassa ditt CV till olika jobb

Efter att ha läst många inlägg från olika rekryterare online så var min slutsats att man måste anpassa CV:t till de olika jobben man söker. Detta kan låta jobbigt och tidskrävande, vilket det är, men det går att effektivisera processen. Det första du bör göra är att läsa på om de olika jobben du ska söka. Hitta de viktigaste faktorerna som krävs för att kunna genomföra jobbet som du ska söka och försök att lista ut vad arbetsgivaren efterfrågar. Gör detta med varje jobb som du ska söka. När du är klar kommer du få en lista på 10 – 15 st faktorer eller nyckelord som varje jobb kräver. Då du antagligen söker jobb inom snarlika områden så kommer många av faktorerna att vara samma för de olika jobben.
Sedan är det bara att börja beskriva dina jobb och utbildningar på ett sätt så att du får med dessa faktorer. När du är klar med ditt CV kopierar du det och byter ut de nyckelord som krävs för nästa jobb. På detta sätt kan du enkelt återanvända mycket av det bas CV som du redan har.

Håll ditt CV kort och intressant

Om jag skulle ge dig en novell på 15 sidor och en sammanfattning av novellen på en sida och bad dig att på 1 minut återberätta vad novellen handlade om. Vilken skulle du läsa först? Med största sannolikhet skulle du välja sammanfattningen då du inte har tid att läsa 15 sidor på en minut. Du ska tänka på samma sätt när det gäller ditt CV. Arbetsgivaren får i snitt 50 st CV:n för varje jobb de annonserar och ska så tidseffektivt som möjligt välja ut 3 – 5 kandidater från dessa 50. Är ditt CV för långt kommer arbetsgivaren inte orka läsa hela ditt CV och det kommer hamna i papperskorgen direkt medan en person som hållit sitt CV kort kommer få det läst.

Använd en CV mall

snygg-cv-mall
I mitt förra inlägg tog jag upp att utseendet på ditt CV är viktigt. En fråga som dök upp för mig var: Hur ser ett bra CV ut och hur ska jag, som inte har någon vettig designkunskap, kunna skapa ett snyggt CV. Svaret är att inte uppfinna hjulet på nytt utan använda dig av existerande CV mallar. Det finns många olika mallar att använda sig av och för mig räckte det att googla i 2 minuter innan jag hittade en sida som erbjöd en CV mall som jag gillade.

Beskriv dig själv i ett personligt brev

För att hålla mitt CV kort så krävdes det att jag fick utelämna en längre beskrivning om mig själv i CV:t. Detta tog jag istället upp i mitt personliga brev. I det personliga brevet, som jag bifogar med varje CV, beskriver jag mig själv och varför jag vill ha jobbet jag söker. Jag anpassade varje personligt brev för det jobb jag sökte. När jag frågade arbetsgivaren, som gav mig jobbet, om varför jag blev kallad till intervju så sa han att mitt CV skapade ett intresse och att mitt personliga brev förklarade varför jag var rätt person för jobbet. Men att mitt personliga brev skapade frågor som han ville ha svar på och därför kallades jag till intervju.
Därför bör du även hålla ditt personliga brev kort nog för att inte förklara allting för arbetsgivaren utan lämna utrymme för frågor och funderingar som endast kan besvaras genom att kalla till intervju.

1 thought on “Del 2 i CV skolan”

  1. Tack för de bra tipsen kring hur man ska tänka när man skriver CV. Det har verkligen hjälpt mig som aldrig skrivit ett CV förut. Nu håller vi tummarna för att jag får ett jobb snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *